2012/09/04

Anima Sana




În perioada august-noiembrie 2012, echipa I love Bucharest realizează un proiect de intervenţie culturală, care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din România. Este o primă ediţie a unei serii de intervenţii artistice anuale cu lucrări de artă „site specific”, în spitale din capitală.

Anima Sana
2012 realizează o intervenţie artistică în spaţiul a două săli de aşteptare şi al unui culoar de acces în cabinetele medicilor din clădirea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”, cu lucrări create de tineri artişti vizuali.
 
Inspirate de specificul spaţiului şi al beneficiarilor săi
(pacienţi, însoţitori, cadre medicale) lucrările de artă sunt acum în proces de elaborare şi vor fi inserate în spaţiul de intervenţie la începutul lunii noiembrie.
Artiştii proiectului, membri şi colaboratori ai echipei I love Bucharest, sunt: Irina Abaza, Marilena Burcea, Oana Buzoianu, Mihaela Ciuştea, Aneli Munteanu, Mara Patriche, Gabriela Rusu şi Cristina Taraş.





Anima Sana
integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, explorează şi dezvoltă relaţia dintre artă şi sănătate şi artă şi spaţiul public în care aceasta este integrată.Proiectul activează un potenţial cultural important, reinventează spaţiul de intervenţie şi contribuie la îmbunătăţirea factorilor fizici, psihici, sociali şi estetici într-un spaţiu de sănătate.

Anima Sana integrează arta în mediul de tratament, care devine mijloc de informare şi educaţie şi contribuie la accelerarea proceselor de însănătoşire şi reducerea costurilor de tratament.
 În acelaşi timp, mediul medical devine mediu de promovare a artiştilor şi artei româneşti contemporane.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural NaţionalAnima Sana 2012 este organizat de Asociaţia din Pod în cadrul programului I love Bucharestcu sprijinul partenerilor: IOMC “Alfred Rusescu”, Asociaţia “Gaspar, Baltasar & Melchior”, Konica Minolta, BeWhere!, IGLOO Media, modernism.ro,orasulm.eu, Art Act Magazine, Money Express, RFI Romania, qbebe.ro, proKid.ro, Inbox Design.


Proiect experimental în această primă ediţie, care propune o metodă creativă cu beneficii culturale, sociale şi chiar economice, Anima Sana poate constitui bază pentru alte iniţiative de gen şi pentru acţiuni de advocacy în favoarea iniţierii unei politici publice locale şi naţionale care să reglementeze un cadru de încurajare a pătrunderii artei în mediile de sănătate şi tratament şi în acelaşi timp de sprijinire a artiştilor şi creaţiei artistice, practică deja tradiţională în alte ţări europene şi din lume.


Artele au o importanţă crucială în inducerea unor schimbări pozitive fizice şi psihologice în rezultatul clinic, în reducerea consumului de medicamente, în scurtarea numărului de zile de spitalizare, în îmbunatăţirea abilităţilor observaţionale ale profesioniştilor din sănătate şi creşterea satisfacţiei profesionale, în dezvoltarea unei empatii mai profunde între cadrele medicale şi pacienţi şi însoţitori. Incluzând valenţele sale educative, ca în acest proiect, artele contribuie la sentimentul de siguranţă şi control al pacienţilor în relaţie cu mediile de sănătate.
Artele contribuie la dezvoltarea unor medii sustenabile de tratament, în care pacienţi, însoţitori, cadre medicale se susţin reciproc şi sunt susţinuţi de prezenţa şi valenţele artei. 
Aceasta editie experimentala a proiectului (tip pilot) preia, intr-o maniera inovatoare, transversala si integratoare, o initiativa prezentata in cadrul programului I love Bucharest de catre Asociatia „Gaspar, Baltasar & Melchior” (partener). Initiat in 2006 în colaborare cu Galeria „Grigore Mora“ sub programul I love Bucharest, Anima Sana a debutat ca proiect de ameliorare prin artă (realizată de artişti contemporani şi copii) a spaţiilor de primire si tratament in două spitale bucureştene: Maternitatea Polizu şi Spitalul de copii Alfred Rusescu. Votat printre favoritele vizitatorilor expozitiilor I love Bucharest de propuneri de proiecte artistice in spatiul public din capitala (Galeria „Grigore Mora“, iunie 2006 si subCarturesti, februarie 2007). 

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.