2010/03/17

Bucharest metroART incepe decorarea statiei de metrou Piata Victoriei 1 cu proiectul ZEBRULA

Primele 3 banci-zebre ale proiectului Bucharest metroART au ajuns in statia de metrou Piata Victoriei 1 in noaptea de 15-16 martie 2010.


Cele 3 ‘zebre’ sunt primele obiecte de arta care apar in peisajul statiei de metrou, acestea fiind realizate cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National din Romania si semnalizand Muzeul National
“Grigore Antipa”. de Istorie Naturala


Cele 3 obiecte de arta cu valoare utilitara adaugata reprezinta primul pas al celei de-a treia etape a proiectului Bucharest metroART, proiect din cadrul programului de arta publica participativa I love Bucharest. Este organizat de Asociatia din Pod alaturi de parteneri: Fundatia MORA, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, Muzeul Taranului Roman si Muzeul National de Geologie, METROREX SA, TimeOut Bucuresti.


ZEBRULA este proiectul conceput de Mara Patriche, artist vizual si reprezinta un prim esantion al celor 10 proiecte de interventii artistice alese prin vot direct de catre bucuresteni si partenerii proiectului pentru decorarea statiei de metrou, proces de selectie care s-a desfasurat in toamna anului 2008. Artistii I love Bucharest, impreuna cu artisti invitati din Marea Britanie, au prezentat atunci publicului 23 de idei de interventii artistice pentru spatiul metroului bucurestean. Proiectele au fost concepute plecand de la creatiile micilor artisti, copiii, care au lucrat timp de 3 saptamani sub indrumarea artistilor profesionisti, surprinzand in creatiile lor spiritul celor trei muzee nationale din zona Piata Victoriei: Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, Muzeul Taranului Roman si Muzeul National de Geologie.

Proiectul incepe transformarea statiilor de metrou cu Piata Victoriei 1, care este una din cele mai tranzitate cai de acces catre cele 3 muzee de importanta nationala si europeana din Bucuresti si care reprezinta un punct de reper in circuitul cultural turistic al capitalei noastre.
Proiectul Bucharest metroART contribuie prin mijloace artistice la procesul de “aliniere”, de “integrare” estetica si culturala a orasului nostru printre orasele lumii care folosesc deja acest tip de spatiu nu doar pentru transport, ci si pentru experiente culturale directe, ca Milano, Paris, New York, Atena si multe altele, in care statiile de metrou sunt deja de multi ani veritabile opere de arta.

Stati pe-aproape, ramaneti pe faza, Bucharest metroART urmeaza sa populeze undergroundul cu planete, covoare-mozaic, acvariu, cahle, fosile, calatorii in timp mijlocite de creatiile artistilor programului de arta publica I love Bucharest, toate proiecte alese de dumneavoastra. Le puteti vedea in simularile de pe www.ilovebucharest.org.

Realizarea si montarea celor 10 interventii artistice este rezultatul unui mare efort de concertare de forte civile, publice si private, puse la multe incercari de contextul economic national si international. Organizatorii si partenerii sai continua odiseea aflarii mijloacelor materiale necesare continuarii acestui proiect, pentru transformarea statiei de metrou intr-un punct de reper in peisajul cultural si turistic al capitalei.